Kategoriat
ruokalajit

Dumplingit eli taikinanyytit

Englanninkielen sana dumplings tarkoittaa taikinanyyttiä eli mykyä jonka sisällä voi olla monenlaisia täytteitä kuten lihaa, kalaa ja kasviksia.

Nämä taikinaan käärityt herkkupalat ovat eräänlainen pan-euraasialainen ja sitä myötä joka puolelle maailmaan levinnyt ruokalaji. Suomalaisillekin tuttuja esimerkkejä ovat vaikkapa Venäjän pelmenit, Georgian khinkalit ja Italian ravioli.

Kiinassa nämä nämä nyytit tunnetaan monilla eri nimillä kuten jiaozi tai wonton, alueesta ja valmistustavasta riippuen. Suomen kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan kuitenkin usein ihan dumplingeja.

jiaozi on etenkin uuden vuoden juhlintaan kuuluva ruoka, sillä ne muistuttavat entisaikojen kiinalaisia kultapainoja joita käytettiin rahana. Niinpä niiden syöminen keskiyöllä vuoden vaihtuessa tuottaa onnea koko seuraavalle vuodelle.

Kiinassa yleisin valmistustapa on höyryttäminen. Suosituimmat jiaozin täytteitä ovat sianliha ja sen sekoitukset joissa voi olla kaalia, valkosipulia, katkarapuja, kevätsipulia tai vaikkapa kananmunaa.

Täytteet vaihtelevat sesongin ja paikallisesti saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan.

Usein ravintoloiden nimissä esiintyy sana dim sum, ja siellä tarjoillaan myös erityyppisiä dumplingeja. Dim sum kuitenkin tarkoittaa kokonaista ateriaa joka voi sisältää hyvinkin erityyppisiä ruokalajeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *